Fietssloten

Het is altijd bijzonder vervelend wanneer jouw trouwe tweewieler gestolen blijkt te zijn. Een situatie die bijna iedereen wel eens meemaakt. De kans is verder groot dat het niet de eerste keer is dat het je overkomt, er worden in ons land namelijk meer dan driehonderd fietsen per dag gestolen! Dat komt neer op ruim 100.000 fietsendiefstallen per jaar. Met een goed fietsslot breng je hier verandering in. Het is wel zinvol goed te kijken naar welk cijferslot het beste bij jouw fiets past.

Het belang van een goed fietsslot

Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Dieven en helers verdienen grof geld aan het stelen en verhandelen van fietsen. Ontdekken dat je fiets is gestolen is, levert direct een praktisch probleem op. Totdat je een nieuwe fiets in je bezit hebt, ben je vaak aangewezen op (duur) openbaar vervoer. Hoewel diefstal helaas nooit helemaal te voorkomen is, kun je het de dief door het gebruik van een goed fietsslot wel zo moeilijk mogelijk maken. Een fietsendief werkt bijzonder onopvallend en vliegensvlug. Binnen een mum van tijd heeft hij het voor elkaar en gaat hij ervandoor met een (vaak) prima fiets. Soms met behulp van niet meer dan een eenvoudige schroevendraaier. Een goed fietsslot kan ertoe leiden dat de dief het opgeeft, of in elk geval dusdanige vertraging oploopt dat hij door voorbijgangers kan worden opgemerkt. Iets waar hij natuurlijk ook niet op zit te wachten. Hoe beter het slot, des te groter de kans dat hij je fiets niet buitmaakt. Lees hierna alles over een fietsslot kopen.

Welk soort fietsslot kies je?

Er bestaat een zeer uitgebreide keuze aan fietssloten. Elk soort met zijn specifieke kenmerken. Kettingsloten, beugelsloten en kabelsloten zijn de meest gebruikte soorten. Een kettingslot is gemaakt van hard staal. Pas wanneer dit staal acht millimeter dik is, biedt het optimale bescherming. Voor de dief is het dan nagenoeg onmogelijk om het slot met bijvoorbeeld een standaard betonschaar door te knippen. Is het staal minder dik, dan is zijn missie nog steeds lastig maar niet onmogelijk. Ook een fiets beugelslot kan niet zomaar worden meegenomen. Het nadeel is alleen dat dit fietsslot kort is en je het niet zomaar overal kunt bevestigen. Kabelsloten bestaan net als kettingsloten uit staal maar zijn een stukje dunner en omhuld met een laag plastic. Ook dit soort fietsslot is lastig door te knippen. Andere voordelen van dit soort fietsslot zijn de flexibiliteit, lengte en het gemak waarmee je het slot meeneemt en opbergt. Voor alle soorten fietssloten geldt dat je ze kunt dichtmaken door middel van een sleutel of cijferslot. Een fietsslot cijferslot oftewel fietsslot met code wordt steeds populairder. Je hoeft namelijk niet nog eens een sleutel te bewaren. Het is maar net wat je zelf het handigst vindt.

Tips voor het gebruik van een slot voor je fiets

Behalve de aanschaf van een goed fietsslot willen we je graag nog enkele andere praktische tips geven. Zodat je de kans op diefstal zo klein mogelijk houdt. Probeer ten eerste je fiets zo vaak als het kan in een overdekte plek te stallen. Bijvoorbeeld in een bewaakte fietsenstalling in de stad. Beschik je over een tuin, dan het liefst in je eigen schuur. Let er dan wel op dat je niet alleen de schuur op slot draait, maar ook de fiets zelf op slot zet. Alles om het een eventuele dief zo lastig mogelijk te maken. Beschik je niet over een overdekte plek en ben je genoodzaakt je fiets buiten te zetten? Behalve dat je hem dan voorziet van een goed fietsslot, zet je hem ook op een verlichte plek neer. Dus niet in dat donkere steegje waar per uur twee voorbijgangers langskomen. Verder willen opvallende fietsen een dief nogal eens afschrikken. Heb je een felroze fiets met een mand versierd met bloemetjes? Dan zal de dief deze niet zo gauw kiezen. Ook als man kun je iets dergelijks doen door je fiets of een deel van je fiets in een niet-alledaagse kleur te spuiten.

De juiste manier van bevestigen

In aanvulling op de tips betreffende de beste plek om je fiets te parkeren, is de manier van bevestigen ook nog eens van belang. Het beste is om je fiets met het fietsslot aan een vast voorwerp te bevestigen, bijvoorbeeld een brug, een lantaarnpaal of een fietsrek. Als je het fietsslot alleen aan je eigen fiets bevestigt, is de kans namelijk alsnog groot dat ze ermee vandoor gaan. Maar ook het specifieke deel van je fiets dat je aan het voorwerp bevestigt, telt mee. Alleen het vastmaken van een wiel hoeft voor een fietsendief de klus nog niet te bederven. Hij verwijdert eenvoudig het wiel en vervangt deze later weer door het wiel van een andere fiets. Maak je fiets met behulp van een fietsslot dus liever met het frame vast. In de meest ideale situatie maak je je trouwe tweewieler zelfs vast met twee fietssloten, één aan het frame en één aan een wiel. Een fietsslot met beugel hang je het liefst zo laag mogelijk. Maar een ketting- of kabelslot juist weer hoger. Hierdoor is het doorzagen of doorknippen van het fietsslot een stuk moeilijker.

Vragen en advies

Wil je graag online een fietsslot kopen? Neem dan een kijkje in onze webshop en bestel bij Fietsenrek-verkoper. Alle sloten uit ons assortiment zijn van zeer goede kwaliteit en worden bij een bestelling voor 22.00 uur binnen een werkdag aan huis bezorgd. Je kunt veilig online betalen met garantie en vanaf 50 euro profiteer je zelfs van een gratis verzending. Misschien heb je behoefte aan advies over het fietsslot, bijvoorbeeld over de montage. Neem in dat geval contact op met ons serviceteam, en wij helpen je graag verder. Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links