Fietshouders

Een fiets is niet weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. Sterker nog, elk familieid heeft zijn eigen exemplaar. Dat neemt echter wel behoorlijk wat opslagruimte in beslag. Het is dus handig om dan slimme opbergsystemen te gebruiken, zoals een fietshouder. Met een fietshouder kan je de rijwielen gemakkelijker opbergen op plekken waar ze net iets minder in de weg staan. Er zijn veel verschillende fietshouders te verkrijgen, zoals de fiets ophangbeugel. Wat is dan de beste optie?

Wanneer gebruik je de fietshouder?

Het is belangrijk om te begrijpen wanneer de fietshouder een uitkomst is. In de meeste gevallen gaat het dan om het efficiënt omgaan met ruimte. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je maar weinig ruimte ter beschikking hebt. Een fietshouder kan bijvoorbeeld ook heel handig zijn wanneer je een werkplaats in je garage hebt. Je wilt dan immers de ruimte hebben om te kunnen werken. Een fietshouder aan de muur is dan altijd makkelijker dan dat de fietsen op hun standaards staan of in een fietsenrek zijn geplaatst. Een fietshouder is dus vooral een praktische en niet zo zeer een noodzakelijke oplossing voor een probleem dat je hebt. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere redenen om de fietshouder te willen gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je de fietsen simpelweg niet vaak gebruikt zoals alleen in de zomer, maar niet in de wintermaanden. Dan wil je geen omkijken meer hebben naar al die fietsen en zoek je een handige opbergmogelijkheid zoals een fietshouder.

De verschillende modellen fietshouders

Het kopen van een fietshouder begint bij het bepalen waar je de fiets kwijt wilt. Het is vooral belangrijk om daarbij te bedenken hoe vaak de fiets gebruikt gaat worden. Is het bijvoorbeeld de bedoeling om een toerfiets op te bergen die de hele winter niet gebruikt zal worden, dan is een fiets ophangbeugel met katrollen misschien wel de beste optie. Zo hangt de fiets niet in de weg. Hij is echter ook niet gemakkelijk te pakken. Een fietshouder die echter meer geschikt moet zijn voor fietsen die vaker gebruikt worden, is misschien juist een fietshouder aan de muur. Dan kan het rijwiel er veel gemakkelijker door jou worden opgehangen en af gehaald wanneer je hem wilt gebruiken. Er zijn hierin enkele varianten, die vaak wel allemaal neerkomen op het gebruik van een haak die aan de muur wordt bevestigd. Verschillen zitten hem dan vooral in de kwaliteit.

De hoeveelheid fietsen

Een keuze voor een fietshouder moet ook gemaakt worden aan de hand van de hoeveelheid fietsen die hiervan gebruik gaan maken. Wanneer je bijvoorbeeld alle toerfietsen van je gezin wilt opbergen, dan is een houder aan de muur nodig met wat langere haken. Je moet een fiets ophangbeugel kopen waar je meerdere exemplaren op kwijt kunt. Je kunt dit vergelijken met een fietshouder die je gebruikt om je fietsen met de auto mee te nemen. Wil je echter maar één fiets uit de weg halen, dan is een fietshouder in de vorm van een simpele haak waar je hem in hang vaak al voldoende. Deze ophangbeugel voor een fiets kan je dan bijvoorbeeld ook op zolder monteren in plaats van in de schuur. Vooral wanneer je zuinig bent op je fiets kan dit een heel goed idee zijn. Houd hier dus altijd rekening mee in de keuze die je maakt.

Andere opties voor het opbergen

Naast de fiets ophangbeugel aan de muur zijn er natuurlijk ook een heleboel alternatieve vormen van de fietshouder. Denk bijvoorbeeld aan de meer luxe uitvoering. Dit is een fietshouder met een goot aan de muur waar je de fiets in zet. Deze is heel stevig, maar neemt daardoor ook wat meer ruimte in beslag. Dit is vaak een goed idee voor de wat zwaardere fietsen die niet vaak gebruikt worden. Dit is bijvoorbeeld ook gemakkelijk als je een grote garage hebt, je hebt dan immers de ruimte om je fiets een goede plek te geven en je fietshouder kan je daar dan op aanpassen. Al zou je dan misschien ook voor bijvoorbeeld een fietsrek kunnen kiezen. Hier kan je dan gemakkelijk meerdere fietsen in kwijt op dezelfde plek. Dit is echter juist vaak niet wat je wilt. Het is dus belangrijk om deze afweging te maken.

Wanneer gebruik je een fietshouder?

Natuurlijk is het gebruik van de fietshouder niet alleen maar handig voor mensen die voldoende ruimte hebben in de vorm van een schuur of garage. Het is juist zo dat fietsopbergsystemen zoals een fietshaak juist geschikt zijn als je minder ruimte ter beschikking hebt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in een appartement of een klein flatje wonen. Voor hen is een fietshouder een uitkomst omdat de fiets anders midden in de gang of de kamer komt te staan. Dit is natuurlijk niet handig. Juist ook omdat dit vaak mensen zijn die middenin de stad wonen en dus meer profijt hebben van een fiets dan een auto. De tweewieler is dan een belangrijk onderdeel. Het is dus ook belangrijk dat deze in een goede houder geplaatst kan worden in huis. Juist hier is vaak de meer compacte vorm zoals de fietshaak ideaal. Deze neemt zeer weinig ruimte in beslag.

Een fietslift gebruiken

Een aparte uitvoering is de fietslift. Deze wordt namelijk niet aan de muur, maar aan het plafond gemonteerd. Het heeft veel weg van de fietshouder met de katrollen. Ook hier wordt de fiets namelijk op gezet om vervolgens omhoog gehesen te worden. Het is alleen net iets gemakkelijker om deze bijvoorbeeld dagelijks te gebruiken. Zo wordt de fietshouder je eigen stalling in huis. Ook deze vorm is vaak vooral gemakkelijk als je een appartement of een flatje hebt in de stad waar je in verblijft. Het is dus ook altijd een goed idee om de haak en de lift even met elkaar te vergelijken. Zo kom je er achter of je een fietshouder aan de muur beter kunt gebruiken dan één aan het plafond. Het grote voordeel is natuurlijk dat je niet hoeft te tillen, het nadeel is dat je hem niet strak tegen de muur kunt plaatsen.

Vragen en advies

Wil je graag online een fietshouder kopen? Neem dan een kijkje in onze webshop en bestel bij Fietsenrek-verkoper. Alle houders uit ons assortiment zijn van zeer goede kwaliteit en worden bij een bestelling voor 22.00 uur binnen een werkdag aan huis bezorgd. Je kunt veilig online betalen met garantie en vanaf 50 euro profiteer je zelfs van een gratis verzending. Misschien heb je behoefte aan advies over de fietshouder, bijvoorbeeld over de montage. Neem in dat geval contact op met ons service team, en wij helpen je graag verder. Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links